Virtuális Egyetem

Innovatív oktatási módszerek a felsőoktatásban

Nagy sikerrel zárult a TKA és az EKF nyílt kurzusának keretében zajlott Innovatív oktatási módszerek a felsőoktatásban elnevezésű kurzus. A kurzuson 217 fő vett részt, és mélyítette el tudását a témában.

A kurzus összefoglaló leírása
A három kiemelt, a felsőoktatásban is alkalmazható, innovatív tanulásszervezési módszerrel ismerkedhetnek meg a résztvevők online és személyes bekapcsolódási lehetőséggel. Az első blokk a tükrözött osztályterem (flipped classroom) lehetőségeit mutatta be, a második a játékosítás (gamification) kereteit járta körül, a harmadik pedig a digitális történetmesélést (digital storytelling) helyezte középpontba. Az előadások bemutatták az egyes módszereket, illetve ezek felsőoktatási alkalmazhatóságát. A személyes gyakorlati foglalkozásokon, jó gyakorlatokra építve, a résztvevők különböző kurzustípusokra alkalmazhatták a tanultakat. A kurzus rövid online vitaindító előadásokra épült, amelyeket a későbbiek során felvételről is meg lehetett tekinteni. Az online előadásokat követően személyes, kontaktképzésre és műhelyekre is sor került, amelyek keretében az online - inkább elméleti jellegű - előadások gyakorlati oldalát ismerhették meg a résztvevők. Ezen az online csoportfelületen az egyes módszerek felhasználhatóságával kapcsolatos megbeszélés, vita, illetve a csoportmunkák tapasztalatainak a továbbgondolása zajlik.

A kurzus módszerei, tanulásszervezés:
A kurzus rövid online vitaindító előadásokra épül, amelyeket a későbbiek során felvételről is meg lehet tekinteni.
Az online előadásokat követően személyes, kontaktképzésre és műhelyekre is sor kerül, amelyek keretében az online - inkább elméleti jellegű - előadások gyakorlati oldalát ismerik meg a résztvevők.
Az online előadásokra és az offline műhelyekre együtt és külön-külön is lehet jelentkezni. Az online felületen a résztvevőknek lehetőségük nyílik a témákkal kapcsolatban egymással és a témagazdával konzultálni, eszmét cserélni. Az offline műhelyekre való jelentkezéseknél – túljelentkezés esetén – előnyt élveznek azok, akik mind a 3 offline műhelyen részt vesznek és az online felületen is.

I. blokk: 
2014. november 3. I/1. online előadás: Ollé János: A tükrözött osztályterem mint tanulásszervezési módszer a felsőoktatásban
2014. november 10. I/2. online előadás: Lévai Dóra: A tükrözött osztályterem mint oktatási alternatíva az információs társadalomban
2014. november 12. Szakmai műhely (Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.): Tükrözött osztályterem, közös gyakorlat a tanulásszervezés átalakítására (Hülber László - Lévai Dóra - Ollé János)

II. blokk: Gamification
2014. november 17. I/1. online előadás: Fromann Richárd: Gamification - innovatív motivációs eszköztár a digitális korban
2014. november 24. I/2. online előadás: Barbarics Márta: A gamification értékelési rendszerének lehetséges alkalmazásai az oktatásban
2014. november 27. Szakmai műhely (Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.): Kurzustervezés gamification alapokon a felsőoktatásban (Lévai Dóra - Barbarics Márta)

III. blokk: Digitális történetmesélés
2014. december 1. I/1. online előadás: Szijártó Imre: Történetmesélés régen és ma.
2014. december 8. I/2. online előadás: Lanszki Anita: A digitális történetmesélés módszertan felhasználásának lehetőségei a felsőoktatásban
2014. december 10. Szakmai műhely (Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.): Digitális történetmesélés módszertana a felsőoktatásban meghirdetett kurzusokban (Lévai Dóra – Lanszki Anita)

Tartalmi előismeretek
A kurzusra elsősorban felsőoktatásban dolgozó szakembereket várunk.
A kurzushoz előismeretek nem szükségesek, tartalmilag bárki számára nyitott.

Technikai előismeretek
Online közösségi felületek használatában való jártasság (Google Plus)

Technikai feltételek:
A Google Plus felületén való kommunikációhoz és az előadás követéséhez szükséges egy átlagos számítógép internetkapcsolattal.
Az online megbeszélésekhez/vitákhoz szükséges internetkapcsolattal rendelkező számítógép, hangfal, illetve a szóbeli beszélgetésekhez mikrofon.

A kurzust mindazoknak ajánljuk, akik
Nyitottak az újdonságokra, és szívesen színesítenék felsőoktatási gyakorlatukat újfajta tanulásszervezési módszerekkel.
Úgy gondolják, hogy a közös gondolkodás közelebb hozhatja számukra a tükrözött osztályterem, a játékosítás vagy a digitális történetmesélés témakörét.

A kurzus láthatósága:
A kurzus csoportkommunikációs felülete privát, csak csatlakozási kérelemmel érhető el, és csak a tagok láthatják a bejegyzéseket, valamint a kurzus résztvevőinek felsorolását, de az online felület bárki által szabadon kereshető a Google Plus közösségei között.

Linkgyűjtemény
https://www.youtube.com/watch?v=vnxDjjCZhnw&feature=youtu.be
https://youtu.be/E2eINO0qH78
http://www.campushungary.hu/images/campus-hungary/Felh%C3%ADv%C3%A1s_online-ny%C3%ADlt_kurzus.pdf

A kurzus időtartama:
4 hét
Költségek:

A képzéseken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A kurzus minden résztvevő számára ingyenes, a képzés során a személyes tanulási környezet infrastruktúrájának biztosításán túl (internetkapcsolat) nincsenek költségek.

Előismeretek, képzési szint:

A kurzusra elsősorban felsőoktatásban dolgozó szakembereket várunk.
A kurzus bárki számára nyitott, nem szükségesek hozzá előismeretek.

A kurzus nyelve:
Magyar

A kurzusra jelentkezni lehet:
2014. november 03.

Megosztom ezt a kurzust

Facebook